Beszámoló a velencei csapat-világbajnokságról

Szerző: BSZDSE Közzétéve:

Április 4. és 6-a között volt az idei csapatverseny Velencében. Amint korábban már írtuk, a csapat teljes létszámát az egyesületünk adta:

  • Baranyai János
  • Illyés Zoltán
  • Kovács Zoltán (csapatkapitány)
  • Kiss Róbert Ferenc
  • Máté Richárd
  • Mikus Csilla

18 ország képviseltette magát, svájci rendszerben 5 táblán folytak a mérkőzések. 9 nyert pontig játszottunk a csoportmeccseken. A legjobb nyolc pedig egyenes kiesésben küzdött meg egymással, ahol 11, majd 13 pontosak voltak a meccsek.

Itt található a fordulók és a rájátszás eredményei: http://gammonse.hu/wp-content/uploads/2022/05/WTBC-2022-Venice.pdf

Rögtön Japánt kaptuk az első fordulóban. Elég sokáig volt esélyünk még a győzelemre is, de végül 1-4-re kikaptunk a klasszisokkal erősebb csapattól. Csak a top játékosunk, Baranyai János tudott győzni a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa, Mochy ellen. A győztes mérkőzés megtekinthető Fehér Máté backgammon csatornáján.

Második fordulóban Gibraltárt kaptuk. Őket mindenképpen le szerettük volna győzni, mert a gyengébb csapatok közé mondható. Harmadik fordulóban pedig a tavalyi bajnok Romániát sikerült 3-2 arányban megverni. A játéknap utolsó ellenfele Dánia volt, akik a Japánokkal hasonló játékerőt képviselnek. Csak Jani tudta megmenteni a becsületünket, ugyanúgy mint a japánok ellen, ő tudott csak nyerni.


Másnap reggel Ciprus ellen kezdtünk. Gibraltár mellett őket is a verhető csapatokhoz soroltuk, de sajnos kikaptunk tőlük. Ciprus végül a 10. helyen végzett, így bizonyították, hogy senki sem mehet ellenük biztosra. A sorsolásunk elég jó volt, hisz megkaptuk Gibraltárt, Ciprust és Svájcot is. Svájc ellen már az életünkért küzdtünk, hisz az lett volna a negyedik vereségünk. Volt egy új szabály is, hogy amikor páratlanul voltunk, akkor a bye nem kap 1 pontot, hanem meg kell azért a pontért küzdenie a legerősebb előző körben kiesett csapattal. Így történhetett, hogy az első kiesett Gibraltár magukkal rántotta Romániát. Mi nyertünk 3-2-re a svájciak ellen, így még életben maradtunk. Következő kör egy hasonló szituáció volt, a már kiesett csehekkel kellett játszanunk, mint bye, de őket is le tudtuk győzni 3-2-re.

Ez a forduló után kialakult a legjobb nyolc mezőnye, és nyolcadikként várhattuk a rájátszást, ahol az első négy sorrendben választhatott ellenfelet az utolsó négy közül. Japán elsőként választott minket, mivel úgy gondolták, hogy mi vagyunk a leggyengébbek. Egyesült Királyság Ausztriát, Olaszország Görögországot választotta, és svédeknek pedig Dánia jutott. Sajnos nekünk itt ért véget a verseny, mert 5-0-ra kikaptunk, így tizennyolcból az ötödik helyett szereztük meg. Olaszország az első, második Japán, harmadik pedig az Egyesült Királyság lett. Egyesületünk osztozik Fehér Máté sikerében, aki a Japán csapat stábjának hivatalos tagja volt, így tevékeny részese volt az elért világbajnoki ezüstéremnek.

Csütörtökön egyéni versenyekkel folytatódott a hét. A magyar csapat közül négyen (Baranyai János, Illyés Zoltán, Kiss Róbert Ferenc, Kovács Zoltán) elindultak az intermediate versenyen (64 fő, 150€ nevezés), kiegészülve új magyar játékosokkal, akik csak erre a versenyre jöttek el. Rögtön egy magyar összecsapásra került a sor, Janit Mike Laci ellen sorsolták össze. Az egyesületünk játékosa vette az akadályt, ezzel Lacit a vigaszágra küldte, és menetelt tovább a főágon. Szépen lassan potyogtak ki a magyarok, már csak Jani és Illyés Zoli maradt bent. Janit egy japán nő, Kazuko kiejtette a vigaszágra, ahol nagy sajnálatára Zoli ellen kellett játszania, és kikapott. Zoli megbosszulta Jani kiesését és kiejtette a japánt, hogy az elődöntőben egy duplázott backgammonnal kikapjon a franciától. A döntőt a magyar klubnapokról is ismert Boris Abramovich ellen játszotta, és nyerte meg Jean Marc Pagès.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük